Το Νηπιαγωγείο μας και φέτος συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα CODE WEEK 4All 2024 , με δραστηριότητες κωδικοποίησης που φέρουν σε επαφή παιδιά, νέους και ενήλικες από όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.
Τι είναι η κωδικοποίηση στο Νηπιαγωγείο;
«Η κωδικοποίηση για παιδιά Νηπιαγωγείου είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απλή από όσο νομίζουμε. Παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών μπορούν ήδη να αντιληφθούν μερικές από τις βασικές έννοιες της κωδικοποίησης, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν τι είναι ακριβώς». (Φώτη, Π.,& Ρέλλια, 2020)
• Υπάρχουν απλές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μαθαίνουν τα μικρά παιδιά βασικές έννοιες κωδικοποίησης, προγραμματισμού και ανάπτυξης της υπολογιστικής σκέψης χωρίς τη χρήση διαδικτύου και ψηφιακών συσκευών.
Πρόκειται για τις unplugged δραστηριότητες.
• Ο προγραμματισμός χωρίς τη χρήση υπολογιστή, ίσως ακούγεται οξύμωρος, αλλά έχει λογική.
Εξαλείφει τα εμπόδια πρόσβασης διατηρώντας τη μαγεία του προγραμματισμού
Η εισαγωγή της κωδικοποίησης σε νεαρή ηλικία ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες ομαδικής εργασίας των παιδιών, προετοιμάζοντάς τα για ένα μέλλον με γνώμονα την τεχνολογία.
Γιατί έχει σημασία η πρώιμη κωδικοποίηση:
Γνωστική Ανάπτυξη: Ενισχύει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Δημιουργική Έκφραση: Ενδυναμώνει τα παιδιά να μετατρέψουν τις ιδέες σε ψηφιακά έργα.
Μελλοντικές ευκαιρίες: Δημιουργεί βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τις αυριανές θέσεις εργασίας.
Ομαδική εργασία: Ενθαρρύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία μέσω συνεργατικών έργων.
Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν: Η ισορροπία του χρόνου οθόνης, η πρόσβαση σε πόρους και η ενσωμάτωση του προγράμματος σπουδών είναι βασικά για τη δίκαιη εκπαίδευση κωδικοποίησης.
Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα με πολλές δραστηριότητες, 3 unpluggled και μία με χρήση υπολογιστή.
1η δραστηριότητα «Η κωδικοποίηση είναι παντού»
Οι μαθητές ενήργησαν ως προγραμματιστές και εφάρμοσαν βασικές γνώσεις προγραμματιστικών γνώσεων και ακολουθίας για να δώσουν εντολή σε ένα ρομπότ να κινηθεί. Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά απλώς έδωσαν οδηγίες σε ένα ανθρώπινο ρομπότ και ανακάλυψαν ποιες οδηγίες μπορεί να ακολουθήσει το ρομπότ και πώς λαμβάνονται κατά γράμμα οι οδηγίες του. Πιο συγκεκριμένα:
1) Για να ξεκινήσουμε, δημιουργήσαμε ένα επιδαπέδιο πλέγμα με στεφάνια (αυτό ήταν ένα μάθημα μαθηματικών από μόνο του).
2) Μόλις δημιουργήσαμε το πλέγμα μας, τοποθετήσαμε φθινοπωρινά φρούτα σε κάποια από τα τετράγωνα για να αντιπροσωπεύσουμε τον τελικό προορισμό μας. Συζητήσαμε ποιο μονοπάτι θα πρέπει να περπατήσουν τα παιδιά, για να φτάσουν στο φρούτο που επιλέγουν. Παρατηρούμε και τονίζουμε ότι υπάρχουν πολλές σωστές διαδρομές!
3) Μόλις τα παιδιά κατανόησαν την έννοια της μέτρησης των τετραγώνων και της κίνησης μέσα στο πλέγμα, επιλέχθηκε ένα παιδί για να είναι το «ρομπότ» και ένα παιδί ως «προγραμματιστής».
4) Ο προγραμματιστής χρησιμοποίησε κάρτες με τα βέλη και να πει προφορικά στο «ρομπότ» προς ποια κατεύθυνση να κινηθεί και «προγραμμάτισε» το kidbot με αγγίγματα (κεφάλι ευθεία, ώμος για αριστερά ή δεξιά).
2η δραστηριότητα " Πες Βρες"
Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το Beebot (ρομποτάκι) , όπου οι παίκτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν λέξεις που ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα και να προγραμματίσουν το ρομπότ να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φωνολογική ενημερότητα και τον προγραμματισμό και απευθύνεται σε νήπια που τώρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το αρχικό τους γράμμα και να προγραμματίζουν το beebot.
Η πίστα του Beebot είναι ένα επιδαπέδιο πλέγμα, το οποίο απεικονίζει αντικείμενα που ξεκινούν από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Επίσης, περιλαμβάνονται και 24 κάρτες αποστολής. Ο παίκτης επιλέγει μία κάρτα αποστολής, η οποία τον καλεί να αναγνωρίσει ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ποιο ξεκινά από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Μόλις ο παίκτης βρει το αντικείμενο, προγραμματίζει το ρομπότ να οδηγηθεί στο αντίστοιχο τετράγωνο.
3η δραστηριότητα "Οδήγησε σωστά την πασχαλίτσα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου